Zhlehtet

petek 05.04.2024 @21:00
Trainstation Subart
Kranj

ZHLEHTET / Space Jazz

Zhlehtet je glasbeni kolektiv, ki deluje pod vodstvom pianista in skladatelja Roka Zalokarja. Pojavlja se v različnih formatih in združuje dimenzije akustičnega in elektronskega zvoka. S koreninami v tradiciji spiritualnega jazza ostaja zvest sporočilu trenutka in medsebojnemu razumevanju.

Začetki kolektiva segajo v leto 2019, ko se je v kombinaciji živih nastopov in dela v glasbenem studiju izoblikoval značilen zvok. Dokumenta tega obdobja sta albuma Toyomi in Celica, ki združujeta elemente žive improvizacije in moderne glasbene produkcije. Naslednji album Portals Vol. 1 predstavlja kompozicije kolektiva, v formatu jazzovskega kvinteta, slednji je bil izbran med najboljšimi ploščami leta 2022 v reviji Mladina in Radiu Študent.
V 2023 pa se je kolektiv predstavil z energetično live kompilacijo Poletje Loops, ki dokumentira unikatnost koncertne izkušnje spontanega muziciranja na raznolikih prizoriščih – vse od jazz klubov do psy-trance festivalov. Naslednja izdaja Podhod pa se osredotoča na meditativno izkušnjo žive izvedbe.
Rdeča nit zasedbe je kanaliziranje energije koncertnega večera in s tem tkanje kolektivne izkušnje skupaj s publiko.
_______

Rok Zalokar je pianist, skladatelj in producent iz Ljubljane. Po letih študija in življenja v Rotterdamu in Kobenhavnu, je zdaj pomemben akter domače (ob)jazzovske scene. Vodi kolektiv Zhlehtet, klavirski trio, hkrati pa razvija samosvoj izraz kot solo izvajalec na klavirju in orglah. V svojem ustvarjanju združuje različne elemente, kot so plasti minimalističnih vzorcev, jazzovska harmonija, impresionistični motivi, hiphop estetika, predvsem pa s svojo glasbeno pripovedjo stremi k osvoboditvi od dualnosti preteklost/prihodnost.

Album – https://share.amuse.io/album/zhlehtet-poletje-loops
Live video – https://youtu.be/V9ZLnFdfUDU?si=LQtT5v0C9wEhZA4U

Prispevek: 8 eur (na vhodu)